Triggerpoint Therapie

Wat zijn Triggerpoints?

Myofasciale triggerpoints zijn een zeer voorkomende oorzaak van pijn. Triggerpoints
zijn pijnlijk wanneer ze worden ingedrukt, waardoor de spiervezels
verkort worden, en hebben een speciale eigenschap genaamd verwijzende pijn. Verwijzende pijn betekent dat een triggerpoint in een spier pijn kan veroorzaken in een ander gebied.

Bijvoorbeeld, als de spier aan de bovenkant van je schouder (trapezius) een triggerpoint heeft, zal het pijn aan de zijkant van je nek en hoofd veroorzaken die ook weer hoofdpijn kunnen veroorzaken. Actieve myofasciale triggerpoints in de spieren van de schouder nek en gezicht zijn een veel voorkomende bron van hoofdpijn. In veel gevallen heeft de hoofdpijn de kenmerken van zogenaamde spanningshoofpijn, maar er is steeds meer aanname dat myofasciale triggerpoints klassieke migrainehoofdpijn kunnen veroorzaken of deel uitmaken van een gemengd spanning / migraine hoofdpijncomplex.
Spieren vormen gemiddeld 36-42% van het lichaamsgewicht. Ze zijn een groot percentage van ons totale gewicht en hebben een bijbehorende impact op onze gezondheid. Als alle spieren in de goede staat zijn, kunnen wij onze normale activiteiten met gemak uitvoeren. Wanneer onze spieren de actieve triggerpoints bevatten, ervaren we pijn, stijfheid en spanning, fysieke beperking en verlies van normale functie. Een diagnose van Myofascial Pijnn Syndroom of Chronische Myofasciale pijn betekent dat de primaire bron van uw symptomen uit deze myofasciale triggerpoints komen.

Diagnoses omvatten:

Rugpijn
hoofdpijn
Nek pijn
Rotator manchet (schouder) pijn
Kaakpijn (TMJD)
Tennis elleboog
Carpaal tunnel syndroom
Hand- en armpijn
Herhaalde stambesmettingen
Pelvic pijn
Heuppijn
"Sciatic" pijn (boud en beenpijn)
Been- en kniepijn
Plantar fascitis (voet) pijn
Tendinitis / tendinopathie
Burstitis
Artritis
Schijfpijn (buiging / breuk / herniatie) en radiculopathie
Bevroren schouder
fibromyalgie

Hoe triggerspoints worden gevormd

De schade aan spier- en bindweefsel, die resulteert in een triggerpoint, kan op verschillende manieren optreden. Het kan gebeuren als gevolg van:

  • Herhaaldelijk verkeerd gebruik van een spier
  • Gewoonlijk slechte aangeboren houding
  • Het onbewust blijven aanspannen van spieren door mentale / emotionele stress.
  • Directe verwonding, denk dan aan auto ongelukken, sportverwondingen en dergelijke.
  • Verrassend kunnen triggerpoints zelfs ontstaan door inactiviteit, zoals langdurige bedrust of zitten.

"Veel onderzoekers zijn het erover eens dat acuut trauma of herhalend microtrauma kan leiden tot het ontwikkelen van een triggerpoints. Gebrek aan oefening, langdurige slechte houding, vitamine tekortkomingen, slaapstoornissen en gezamenlijke problemen kunnen allemaal zorgen voor de ontwikkeling van microtrauma."


Wat te verwachten van de behandeling

Veel patiënten ervaren verlichting van pijn tijdens de eerste behandeling. Voor anderen zijn er meerdere behandelingen nodig voordat hun pijn begint te verminderen. Het is gebruikelijk dat patiënten een of twee dagen na de behandeling pijn blijven houden. Dit wordt meestal opgelost na de eerste paar behandelingen. Het minimaliseren van stress, het stimuleren van uw activiteiten en het vermijden van overexertie (evenals nadruk op wat u kunt doen in plaats van uw beperkingen) zijn van groot belang. Goede communicatie, geduld en positieve houding zijn essentieel.


Infraspinatus.jpg
goed2.png
goed.png

Contact

Adres: Tholensestraat 72
Postcode: 2583NT Scheveningen
Email: asmassagetherapie@gmail.com
Tel nummer: 0618441947
KVK nummer: 65083032


Openingstijden

Neem contact met mij op!

Volg mij op Socialmedia