Introductie

Dry needling is een behandeling waarbij een zeer dunne naald door de huid wordt geduwd om een triggerpoint te stimuleren. Deze vorm van therapie wordt gebruikt om strakke spierbanden vrij te maken die worden geassocieerd meteen triggerpoint, of harde 'knopen' in een spier die pijn kunnen veroorzaken over een groot gebied. Soms kunnen deze triggerpoints (of zelfs spierspasmen) het moeilijk maken om alledaagse taken uit te voeren, omdat er continu pijn is waneer het gebied wordt aangeraakt, en de pijn zelfs kan uitstralen naar nabijgelegen delen van het lichaam. Het woord ‘dryneedling’ wordt gebruikt omdat er geen medicaties ingespoten worden. Dry needling is ook anders dan acupunctuur, die bedoeld is om energie meridianen te deblokkeren en om balans te creëren in het lichaamssysteem. Terwijl acupunctuur zich richt op het aanpakken van de stroom van energie rond het lichaam en de lichaamsorganen, concentreert dry needling zich op het stimuleren van een specifiek triggerpoints dat leiden tot pijn en handicaps. Myofasciale triggerpoints zijn een veel voorkomende vorm van pijn. Het woord mayofasciaal betekent spierweefsel (myo) en het bindweefsel in en eromheen (fasciaal). Deze triggerpoints zijn meestal het gevolg van een spierblessure, zoals veelvoorkomende hardloopblessures of herhaalde belastingen. Ze zijn pijnlijk als ze worden ingedrukt en kunnen ook pijn veroorzaken in een ander gebied, dat 'verwezen pijn' wordt genoemd. Bijvoorbeeld, triggerpoints in de spieren van de schouder, nek en gezicht zijn een veelvoorkomende bron van hoofdpijn omdat het triggerpoint pijn naar het hoofd verwijst. Volgens onderzoek gepubliceerd in Current Pain and Headache Reports kan spierovertraining of direct trauma van de spier leiden tot de ontwikkeling van triggerpoints. Triggerpoints kunnen zich ontwikkelen tijdens beroepsmatige, recreatieve of sportieve activiteiten wanneer het spiergebruik de spiercapaciteit overschrijdt en het normale herstel wordt verstoord. Dry needling richt zich op het stimuleren van deze triggerpoints en het loslaten van de spanning om pijn te verlichten.

Wat kan Dry needling verhelpen?

Dry needling houdt in dat een dunne draadvormige naald wordt gebruikt om de huid te penetreren en onderliggende myofasciale triggerpoints, spier- en bindweefsels te stimuleren om pijn en bewegingsbeperkingen te verlichten.

Volgens de American Physical Therapy Association zijn triggerpoints geïdentificeerd in talloze diagnoses, waaronder:

 • Migraine
 • Spanningshoofdpijn
 • carpaal tunnel syndroom
 • computer-gerelateerde aandoeningen
 • whiplash-geassocieerde aandoeningen
 • spinale disfunctie
 • bekkenpijn en andere urologische syndromen
 • postherpetische neuralgie c
 • complex regionaal pijnsyndroom
 • nachtelijke krampen
 • Fantoompijn
 • Tendinitisschijf pathologie
 • gewrichtsdisfunctie

Deze alternatieve therapie wordt ook gebruikt om disfuncties in skeletspieren, fascia en bindweefsel te behandelen. Het vermindert en herstelt de beperkingen van de lichaamsstructuur en -functie, wat leidt tot een verbeterde activiteit en participatie.

Top 3 voordelen van dry needling

1. Vermindert pijn

Verschillende studies hebben op korte termijn verbeteringen in pijn of invaliditeit aangetoond door zich te richten op triggerpoint therapie met dry needling. Een studie uit 2007, gepubliceerd in het American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation, suggereert dat een droge naald de schouderpijn significant vermindert door zich op een triggerpoint te richten. In de studie ondergingen 14 patiënten met bilaterale schouderpijn en actieve myofasciale triggerpoints in de bilaterale spieren een dry needling behandeling aan, dit werd alleen aan 1 arm gedaan.

Fysieke therapie met dry needling verhoogde zowel het actieve als het passieve bewegingsbereik van de inwendige rotatie van de schouder en de drukpijndrempel van de triggerpoints. De pijnintensiteit van de behandelde schouder was eveneens aanzienlijk verminderd. De studie toont aan dat een droge naald die een bepaald myofasciaal triggerpunt bereikt, de pijn en gevoeligheid op dat gebied vermindert.

2. Verbetert de beweging

Onderzoek toont aan dat patiënten die dry needling therapie ondergingen meer vloeiende bewegingen ervaarde. Een casusrapport uit 2010, gepubliceerd in Acupuncture in Medicine, werden vier internationale vrouwelijke volleybalatleten tijdens een maandenlange intense concurrentiefase met dry needling behandeld. Bewegingsbereik, kracht en pijn werden vóór en na de behandeling beoordeeld en alle scores waren verbeterd na de behandeling. Deze casussen ondersteunen het gebruik van dry needling in topsporters tijdens een competitieve fase met kortdurende pijnverlichting en verbeterde functie bij schouderletsel.

3. Versnelt het herstelproces

Patiënten die een dry needling behandeling ondergingen, ervaarden minder snel pijn; in feite voelen de meeste patiënten de voordelen direct na hun eerste behandeling. Volgens rapporten gepubliceerd door de Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy wordt de patiëntfunctie veel sneller hersteld wanneer dry needling is opgenomen als onderdeel van het totale pakket.

Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Queensland in Australië onderzocht de effectiviteit van dry needling voor chronische whiplash, wat gepaard gaat met sensorische overgevoeligheid. Dit heeft een slechte respons op fysieke behandelingen zoals oefeningen. Om de behandelingsresultaten van een inspanningsinterventie te verbeteren, werd dry needling gebruikt in combinatie met oefeningen om de sensorische overgevoeligheid van whiplash aan te pakken. Omdat oefenprogramma's alleen al na drie maanden behandeling de symptomen van de whiplash niet volledig hadden weggenomen, voegden de therapeuten een dry needle aan het behandelplan toe om het genezingsproces te versnellen, de economische kosten van behandeling te verlagen en pijn en invaliditeit te minimaliseren.

Veiligheid

Dry needling behandelingen zijn geschikt voor bijna alle patiënten die geen significante naaldenfobie of andere angsten hebben om met naalden te worden behandeld. Net als elk andere therapien kan dry needl prik onbedoelde bijwerkingen veroorzaken, zoals pijn bij het raken van de triggerpoint, spierpijn en vermoeidheid. In handen van een bekwame therapeut is dry needling een veilige en effectieve behandelingsoptie en de patiënt ziet direct voordelen in bewegingsbereik en gewrichts gebruik.

Het is normaal dat er meerdere therapiesessies nodig zijn, voordat de spier weer volledig functioneel is. Dit komt omdat triggerpoints onder diepe lagen van spieren liggen, dus het duurt meestal meerdere sessies voordat de wijzigingen volledig effect hebben. Maar patiënten zullen het verschil direct na elke behandeling opmerken. Het is ook bekend dat dry needling relatief pijnloos is. Over het algemeen wordt de naaldinsertie niet gevoeld en veroorzaakt de lokale spierrespons (twitch) slechts een zeer korte pijnreactie, meer als een schok of krampgevoel. Een lokale spierrespons is een therapeutische respons die dient als een teken dat de naald het triggerpoint geraakt heeft, dus het is eigenlijk een goed en wenselijke reactie.